Történetünk

A Magyarországi Szabadkeresztény Gyülekezet (MSZKGY, „Szabker”) 1994-ben hozta létre a másfél éves időtartamú, levelező Bibliaiskolát. A Bibliaiskola létrejöttét egy ausztráliai gyülekezet támogatása tette lehetővé, akinek magyar származású lelkésze a rendszerváltás idején kezdett hazánkba látogatni azzal a szándékkal, hogy segítse a magyar keresztényeket. Az ő javaslata volt, hogy közösségünk hozzon létre teológiai képzést. Az akkori Országos Vezetőség véleménye az volt, hogy egy felsőfokú intézmény létrehozása és működtetése meghaladja az MSZKGY emberi és anyagi lehetőségeit. Aki közülünk felsőfokú képzésre törekedett, az eleinte a Szabadegyházak Lelkészképzőjébe, annak megszűnte után pedig a Pünkösdi Teológiai Főiskolába iratkozott be. Abban azonban egyetértés született, hogy hozzunk létre egy középszintű bibliaiskolát, és megegyeztünk a képzés fentiekben részletezett tartalmában és céljaiban.

Miután kialakult az egyetértés a fenti kérdésekben, már csak egy alapvető gond volt: nem állt rendelkezésre ilyen anyag; még olyan se, amit idegen nyelvről fordíthattunk volna le. A megoldást végül az hozta el, hogy a Zuglói Szabadkeresztény Gyülekezet egyik tagjaként – mivel már jártam a Szabadegyházak Lelkészképzőjébe – vállaltam, hogy megírom ezt a tananyagot. Végül is több mint három éves munkával, gazdag forrásanyag feldolgozásával készültek el a 12 részes tananyag jegyzetei, és a hozzájuk tartozó tesztek. Ezalatt megélhetésemet az ausztráliai gyülekezet adományai biztosították.

1994-ben indult be a képzés, nagy érdeklődéssel és sikerrel. A Bibliaiskolának azóta több évfolyama volt már, többszáz részvevővel. Az első évfolyam sikerén felbuzdulva a következőt már nyitottá tettük más felekezetekhez vagy csoporthoz tartozó hívők számára is, és valóban jelentkeztek több (pl. Református, Élő Ige, Tiszta Szív) gyülekezetből is testvérek.

Egy 2019-ben elnyert pályázat tette lehetővé, hogy a létrehozzuk a Bibliaiskola online változatát. Ezt azért is igyekezetünk megvalósítani, mert egyre több olyan testvér volt, aki szerette volna elvégezni, de még havi egy teljes napos konzultáció sem fért be a leterhelésébe. Ez az első évi, kísérleti online lebonyolítás.

 

Kerekes Ernő

Bibliaiskola vezető


Utolsó módosítás: 2020. augusztus 23., vasárnap, 17:15